פרויקט World Network, יוזמת הזהות הדיגיטלית והקריפטו של OpenAI בהובלת סם אלטמן, מעורר דאגה בקרב פעילי פרטיות לקראת השקתו בארצות הברית, כאשר משקיפים מביעים חשש מפרקטיקות איסוף והגנת המידע שלו.
"World הוא ההיפך מפרטיות. זהו מלכוד," אמר ניק אלמונד, מנכ"ל FactoryDAO, בפלטפורמת X. בעוד שהפרויקט טוען להגן על פרטיות המשתמשים בעידן שבו בינה מלאכותית הולכת ומתפשטת, הוא נתקל בשורה של חששות רגולטוריים ברחבי העולם.
הטכנולוגיה לסריקת קשתית העין ומנגנון התשלום במטבע הקריפטוגרפי של הפרויקט, שנקרא בעבר "Worldcoin", נמצאים תחת חקירה של רשויות בהודו, דרום קוריאה, איטליה, קולומביה, ארגנטינה, פורטוגל, קניה ואינדונזיה. בספרד, הונג קונג וברזיל, הפרויקט נאסר לחלוטין.
המהלך האחרון של World לחדור לשוק האמריקאי עלול להתגלות כאתגר הגדול ביותר עבור המנכ"ל סם אלטמן, כאשר החששות לפרטיות מוגברים בשל טלאי של אכיפה השונה ממדינה למדינה.
ב-30 באפריל, אלטמן הכריז כי World יקים "מרכזי חדשנות מרכזיים" בחמש מדינות בארה"ב: אטלנטה, אוסטין, לוס אנג'לס, מיאמי, נאשוויל וסן פרנסיסקו. משתמשים פוטנציאליים יכולים לסרוק את קשתית עינם במרכזים אלה, ובכך להעניק ל-World סמנים ביו-רפואיים ייחודיים.
סמנים אלה, לפי World, יכולים לשמש להוכחת האנושיות של המשתמש בעת אינטראקציה עם אחרים בפלטפורמות דיגיטליות.
אך ככל ש-World מתרחב לארה"ב, נוף רגולטורי לא ודאי עלול להרתיע אנשים ולהקשות על הפלטפורמה לבנות אמון משתמשים.
עורך הדין לענייני סייבר ועניינים ציבוריים, אנדרו רוסאו, אמר לקוינטלגרף, "אין חוק פדרלי מקיף המסדיר באופן ספציפי נתונים ביומטריים (כגון סריקות קשתית) בארה"ב."
אכן, החוקים שונים ממדינה למדינה. בשתי מדינות שבהן World יפעל, טקסס וקליפורניה, קיימות צורות מסוימות של הגנות משפטיות לנתונים ביומטריים. משתמשים בשלוש המדינות הנותרות, ג'ורג'יה, טנסי ופלורידה, נאלצים להסתמך על החוק הפדרלי, הדורש כי "חברות חייבות להיות שקופות והוגנות, אך אין כללים מדינתיים מיוחדים לסריקות קשתית."
למרות מחאות במדינות שונות, מערכת הזיהוי חודרת לשווקים מסוימים. ביפן, World כבר הפך לחלק מהדייטינג המקוון. ספנסר רסקוף, מנכ"ל Match Group, שכוללת את אפליקציית הדייטינג Tinder בפורטפוליו שלה, הכריז ב-1 במאי כי Tinder תנסה את מערכת הזיהוי של World ביפן, "מעניקה למשתמשים דרך המכבדת פרטיות להוכיח שהם בני אדם אמיתיים."
האינטגרציה ביפן עדיין לא התרחבה, אך כיוון ש-Tinder היא אפליקציית הדייטינג הפופולרית ביותר ביפן, היא מספקת שימוש משמעותי לפלטפורמת הזהות של World. בשנת 2024 בלבד, היא רשמה כ-1.38 מיליון הורדות.
אם World יצליח להשיג שותפות Tinder בארה"ב, הוא ירכוש 7.8 מיליון חברים פעילים חודשית בן לילה. אם היה מרחיב לשירותים דומים כמו Bumble או Hinge – שתי אפליקציות הדייטינג הפופולריות הבאות במדינה – World היה תופס 67% משוק הדייטינג המקוון בארה"ב, הכולל זהויות אישיות וייחודיות של עשרות מיליוני משתמשים.
אך זכויות הפרטיות בארה"ב רחוקות מלהיות מוסדרות. בטקסס, אחת המדינות שבהן World מתכנן לפעול, גוגל לאחרונה הגיעה להסכם פשרה בסך 1.4 מיליארד דולר. החברה שילמה את הסכום המסחרר למדינת טקסס לאחר יישוב שתי תביעות שהאשימו את החברה במעקב אחר נתוני חיפוש ומיקום של משתמשים, וכן באיסוף מידע זיהוי פנים.
במקומות אחרים, באילינוי וניו יורק, חברות ביומטריות עומדות בפני הליכים משפטיים, בעוד מחוקקים נוקטים צעדים לצמצום איסוף נתונים ביומטריים.
בעוד הפרויקט ממשיך להתרחב באופן עולמי, השאלות סביב פרטיות, אבטחת מידע וסוגיות אתיות ימשיכו ללוות את המיזם, במיוחד לאור גישות רגולטוריות שונות ברחבי העולם.
חדשות, ניתוחים, והצעות מגוונת ישירות לתיבת האימייל שלכם!