ביטקוין (Bitcoin או BTC) הוא מטבע דיגיטלי מבוזר, שנוצר כדי לאפשר העברת ערך מאדם לאדם ללא צורך בגורם מתווך כמו בנק או חברת אשראי. בניגוד למטבעות רגילים שמונפקים ומנוהלים על ידי בנקים מרכזיים, ביטקוין פועל על גבי רשת עמיתים (P2P) מבוזרת, המבוססת על טכנולוגיית בלוקצ'יין. הוא המטבע הקריפטוגרפי הראשון שהושק אי פעם, והפך למטבע הדיגיטלי המוביל בעולם מבחינת שווי שוק ואימוץ.
ביטקוין נוצר כדי לשמש כאמצעי תשלום וצורת כסף שפועלים מחוץ לשליטה של אדם, קבוצה או ישות כלשהי. מבנה זה מסיר את הצורך במעורבות צד שלישי אמין (כמו בנק או מדינה) בעת ביצוע עסקאות פיננסיות.
במדריך זה תמצאו הסבר מקיף על כל היבטי הביטקוין: ההיסטוריה, הטכנולוגיה, היתרונות, הסיכונים, דרכי הרכישה והשימוש, וכן תחזיות לעתיד. בין אם אתם סקרנים, משקיעים פוטנציאליים, או פשוט רוצים להבין את המהפכה הפיננסית הזו - זהו המדריך האולטימטיבי עבורכם.
ביטקוין (Bitcoin) הוא מטבע דיגיטלי מבוזר שנוצר בשנת 2009. הוא תוכנן לפעול כמטבע ואמצעי תשלום מחוץ לשליטה של כל אדם, קבוצה או ישות אחרת, ובכך מסיר את הצורך במעורבות של צד שלישי אמין בעסקאות פיננסיות.
ביטקוין (BTC) הוא המטבע הדיגיטלי המבוזר הראשון, מטבע וירטואלי שאינו נשלט על ידי ממשלה או בנק מרכזי ומאפשר להעביר ערך מכל מקום בעולם, בכל שעה ביום, תוך זמן קצר ועמלה מזערית.
ביטקוין תוכנן במקור כמערכת מזומנים אלקטרונית עמית-לעמית, אך עם הזמן משקיעים וספקולנטים התעניינו בו ככל שגדלה הפופולריות שלו. היום הוא משמש גם כאמצעי תשלום אך גם (ובעיקר) כנכס השקעה או "זהב דיגיטלי".
באוגוסט 2008, נרשם דומיין בשם Bitcoin.org. הוא נוצר על ידי סטושי נקמוטו ומרטי מלמי, אשר עבדו עם נקמוטו האנונימי לפיתוח ביטקוין.
ביטקוין (BTC) הגיח לעולם בנובמבר 2008 כמאמר אקדמי שנשלח על ידי סאטושי נקמוטו לחבריו בפורום של קריפטוגרפים מוכרים. כותרת המאמר הייתה "Bitcoin – A Peer-to-Peer Electronic Cash System" - מערכת מזומנים דיגיטליים מבוססת על רשת עמיתים.
באוקטובר 2008, נקמוטו הודיע לרשימת התפוצה של הקריפטוגרפיה ב-metzdowd.com: "עבדתי על מערכת מזומנים אלקטרונית חדשה שהיא לגמרי עמית-לעמית, ללא צד שלישי אמין". הנייר הלבן המפורסם שפורסם ב-Bitcoin.org, בכותרת "ביטקוין: מערכת מזומנים אלקטרונית עמית-לעמית", יהפוך למעין ה"מגנה קרטא" לאופן פעולת ביטקוין כיום.
אירוני לציין כי שנת 2008 הייתה יריית הפתיחה לאחד מהמשברים הפיננסיים הגדולים ביותר שראה העולם – והנה כעת, הגיע מטבע דיגיטלי מבוזר שהחזיר קצת מהכוח לציבור.
ב-3 בינואר 2009, נכרה בלוק הביטקוין הראשון. בלוק זה, הידוע כ"בלוק 0" או "בלוק הבראשית", מכיל את הטקסט: "The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks" ("הצ'נסלור על סף חבילת חילוץ שנייה לבנקים"), אולי כהוכחה שהבלוק נכרה בתאריך זה או לאחריו.
ב-8 בינואר 2009, הגרסה הראשונה של תוכנת הביטקוין הוכרזה ברשימת התפוצה לקריפטוגרפיה, וב-9 בינואר 2009, נכרה בלוק 1, וכריית ביטקוין החלה.
העסקה המסחרית הראשונה בביטקוין התרחשה ב-22 במאי 2010, כאשר לאזלו האניץ' קנה שתי פיצות תמורת 10,000 ביטקוין. יום זה מוכר כיום כ"יום הפיצה של ביטקוין" ומציין את הפעם הראשונה שביטקוין נסחר תמורת מוצר בעולם האמיתי.
בשנותיו הראשונות, ביטקוין הגיח לתודעת הציבור הרחב בזכות שתי פלטפורמות שנויות במחלוקת שבהן נעשה שימוש במטבע כאמצעי תשלום: ארגון ההדלפות ויקיליקס בראשותו של ג'וליאן אסאנג', ופלטפורמת סילק רוד (Silk Road) - שוק מקוון בדארקנט שסיפק מגוון שירותים ומוצרים לרבות סמים. זה העניק לביטקוין תדמית שלילית בהתחלה, אך גם הוכיח שהוא יכול לשמש כאמצעי תשלום אמיתי.
בשנים האחרונות, ביטקוין ושוק המטבעות הדיגיטליים עברו תהליך משמעותי של התבגרות והתמסדות. מה שהחל כניסוי טכנולוגי וכלכלי נישתי, הפך לנכס פיננסי מוכר ולגיטימי בעיני מוסדות פיננסיים, רגולטורים וחברות ענק. חברות ניהול נכסים כמו בלקרוק ו-Fidelity השיקו קרנות סל (ETFs) המבוססות על ביטקוין. ממשלות ורגולטורים ברחבי העולם החלו להתייחס לביטקוין ברצינות, מה שהוביל ליצירת מסגרות רגולטוריות ייעודיות. בארה"ב, הרשות לניירות ערך (SEC) אישרה את הקמתן של קרנות סל מבוססות ביטקוין.
חברות ציבוריות גדולות כמו מיקרוסטרטג'י וטסלה רכשו כמויות משמעותיות של ביטקוין כחלק מאסטרטגיית ניהול הנכסים שלהן.
מחיר הביטקוין עלה מאפס לשווי של עשרות אלפי דולרים ליחידה, עם תנודות חדות לאורך השנים. לאחר שהגיע לכ-69,000 דולר בנובמבר 2021, מחיר הביטקוין התרסק ב-2022. במרץ 2022 הוא היה גבוה עד 47,454 דולר, אך עד נובמבר ירד ל-15,731 דולר. הוא התאושש ב-2023, ראה מחיר גבוה כמו 31,474 דולר לפני שירד שוב מתחת ל-30,000 דולר.
בתחילת 2024, מחיר הביטקוין זינק למחצית ה-40,000 דולר כאשר גברו הציפיות לאישור קרנות הסל של ביטקוין. עד אמצע פברואר 2024, לאחר שקרנות הסל אושרו, מחיר הביטקוין טיפס ליותר מ-50,000 דולר.
בסוף 2024, לאחר הבחירות בארה"ב, ביטקוין המשיך בעלייה דרמטית והגיע לשיא חדש. בעקבות עלייה באופטימיות ובמחיר לאחר שדונלד טראמפ נבחר מחדש בנובמבר 2024, ביטקוין עבר את רף ה-100,000 דולר בפעם הראשונה ב-5 בדצמבר 2024, לאחר שנים של ויכוחים בעד ונגד יכולתו לעשות זאת על ידי משקיעים ואנליסטים.
כדי להבין איך ביטקוין עובד, דמיינו שאתם יושבים עם מישהו בספסל בגינה ציבורית ומתנהל ביניכם מסחר: אתם נותנים לו שני שקלים והוא נותן לכם תפוח. שניכם יודעים שהעסקה קרתה, וגם יש עדים לה. אבל כשמדובר בעולם הדיגיטלי - כיצד תוכלו לדעת בוודאות שאותו אדם לא מוכר את אותו "תפוח דיגיטלי" גם לאנשים אחרים? זו בעיית "הבזבוז הכפול" שביטקוין בא לפתור.
ביטקוין פועל על רשת מבוזרת של מחשבים (קשרים או "נודים") ברחבי העולם שמריצים את תוכנת ביטקוין. כל אחד יכול להצטרף לרשת הזו ולתרום לתפעולה. הרשת מבוזרת, כלומר היא אינה מנוהלת במקום אחד תחת ישות/תשתית/שרת ריכוזיים, אלא על גבי מחשבי המשתתפים ברשת. כל אחד יכול להריץ את תוכנת הבלוקצ'יין על מחשבו ובכך להצטרף לכוחות המחשוב המפעילים אותה.
משתמשי ביטקוין מזוהים באמצעות כתובות - מחרוזות אקראיות של מספרים ואותיות. כל כתובת מקושרת לזוג מפתחות קריפטוגרפיים: מפתח ציבורי (הכתובת עצמה שאליה ניתן לשלוח ביטקוין) ומפתח פרטי (שמאפשר לבעלים לשלוח ביטקוין מהכתובת).
"ארנק ביטקוין" הוא למעשה תוכנה או התקן שמאחסן את המפתחות הפרטיים שלכם. הארנק אינו מאחסן את הביטקוין עצמו - הביטקוין קיים רק ברשום ברשת הבלוקצ'יין. הארנק פשוט מאפשר לכם לשלוט בביטקוין שלכם ולחתום על עסקאות.
כאשר שולחים ביטקוין, המשתמש יוצר עסקה דיגיטלית שאומרת בעצם "אני מעביר X ביטקוין מהכתובת שלי לכתובת של משתמש אחר". עסקה זו נחתמת דיגיטלית באמצעות המפתח הפרטי של השולח, מה שמוכיח שהוא הבעלים הלגיטימי של הכתובת ורשאי לשלוח ממנה כספים.
העסקה משודרת לרשת הביטקוין, שם היא ממתינה לאימות ולהכללה בבלוק הבא של הבלוקצ'יין.
הבלוקצ'יין (שרשרת הבלוקים) היא יומן מבוזר. היומן הזה נמצא ברשת על גבי מחשבי המשתמשים, ומתעדכן בזמן אמת גלובלית אצל כולם. הבלוקצ'יין של ביטקוין היא לא סתם יומן, אלא יומן חשבונאי. כל בלוק בשרשרת הבלוקים הוא דף ביומן החשבונאי הזה, ומכיל את כל ההעברות הכספיות שנעשו ב-10 דקות האחרונות.
בלוק בבלוקצ'יין הוא קובץ שמכיל כותרת בלוק, מונה עסקאות, והעסקאות שנרשמו בבלוק. מונה העסקאות מפרט את העסקאות בבלוק, בעוד שכותרת הבלוק מורכבת ממספר אלמנטים:
המהות העיקרית בבלוקצ'יין, והסיבה שהיא כה ייחודית – היא ההצפנה שמאחוריה. כל דף ביומן מוצפן באמצעות הצפנה חזקה במיוחד לדף שלפניו. כך שמהבלוק הראשון שנוצר (בלוק ה-Genesis) ועד הבלוק האחרון שהרגע נפתח, קיים קשר מתמטי אדוק. המשמעות של ההצפנה היא מניעת שכתוב היסטוריית היומן. אם מישהו ינסה לגלול אחורה ביומן החשבונאי ולשנות את סכום ההעברה שביצע ל-0 (בזבוז כפול), הקשר המתמטי אוטומטית ייפגם. המערכת תזהה כי ישנו ניסיון שכתוב, ובמהרה יימחק ניסיון השכתוב והשרשרת תמשיך כרגיל.
ביטקוין משתמש באלגוריתם ההצפנה SHA-256 כדי להצפין (לבצע האש) את הנתונים המאוחסנים בבלוקים בבלוקצ'יין. בפשטות, נתוני העסקה המאוחסנים בבלוק מוצפנים למספר הקסדצימלי בן 256 סיביות (64 ספרות). מספר זה מכיל את כל נתוני העסקה והמידע הקשורים לבלוקים שלפני הבלוק הזה.
בעוד שהנתונים בבלוק מוצפנים ומשמשים בבלוק הבא, הבלוק אינו בלתי נגיש או בלתי קריא. ההאש משמש בבלוק הבא, ואז ההאש שלו משמש בבלוק הבא, וכן הלאה, אך ניתן לקרוא את כל הבלוקים. זה מבטיח שלא ניתן לשנות בלוקים מבלי לשנות את כל הבלוקים האחרים, ומבטיח שכל אחד יכול לבקר את הבלוקצ'יין.
מאחר שכל בלוק מכיל את ה"האש" (טביעת האצבע הדיגיטלית) של הבלוק הקודם, כל ניסיון לשנות עסקה בבלוק ישנה יחייב גם את שינוי כל הבלוקים שבאו אחריו. מכיוון שרוב הכוח המחשובי ברשת עובד על הארכת השרשרת הארוכה ביותר והתקפה, "תוקף" יצטרך כוח מחשוב גדול יותר מכל שאר הרשת יחד כדי לשנות היסטוריה - מה שהופך את הבלוקצ'יין לבטוח מאוד.
אם אינכם רוצים לכרות ביטקוין, אתם יכולים לקנות אותו באמצעות בורסת מטבעות קריפטוגרפיים. רוב האנשים לא יוכלו לרכוש ביטקוין שלם בגלל המחיר שלו, אך אתם יכולים לרכוש חלקים מביטקוין אחד בבורסות אלה במטבע רגיל, כמו דולר אמריקאי.
כדי לקנות ביטקוין בישראל, אתם יכולים להשתמש בפלטפורמות מקומיות כמו:
ברמה הבינלאומית, בורסות פופולריות כוללות:
ניתן לקנות ביטקוין במספר דרכים:
לאחר רכישת ביטקוין, חשוב לאחסן אותו בצורה בטוחה:
זכרו את הפתגם המפורסם בעולם הקריפטו: "לא המפתחות שלך, לא המטבעות שלך". אם אינכם מחזיקים במפתחות הפרטיים, למעשה אינכם שולטים בביטקוין שלכם.
מגוון של חומרה ותוכנה יכול לשמש לכריית ביטקוין. כאשר הבלוקצ'יין של ביטקוין שוחרר לראשונה, היה אפשר לכרות אותו באופן תחרותי במחשב אישי. עם זאת, ככל שהוא הפך פופולרי יותר, יותר כורים הצטרפו לרשת, מה שהפחית את הסיכויים להיות זה שפותר את ההאש. אתם עדיין יכולים להשתמש במחשב האישי שלכם ככורה אם יש לו חומרה חדשה יותר, אבל הסיכויים לפתור האש באופן עצמאי באמצעות מחשב ביתי זעירים.
כאשר אני אומר 'המערכת' במקרה הזה, אני מתכוון לכורים. הבלוקצ'יין של הביטקוין בנויה על מנגנון הכרייה, שנקרא 'הוכחת העבודה' (Proof of Work). תפקיד המנגנון הוא לשמור שהקשר המתמטי המוצפן לא יינזק. כיצד זה קורה? הכורים מפעילים כוחות מחשוב, ומתחרים אחד עם השני על חתימתו ואישורו של הבלוק שנוצר. התחרות היא תחרות של 'קליעה למטרה'. באמצעות מניפולציות ושינויים בכותרת הבלוק ותוכנו, משתנה פונקציית הגיבוב של הבלוק הנוכחי. על הכורים לבצע את המניפולציות הללו עד אשר פונקציית הגיבוב שמתקבלת זהה לזו שהמערכת הגדירה מראש. הכורה הראשון שמנצח בתחרות וחותם את הבלוק – מקבל על כך גמול מהפרוטוקול בדמות של מטבעות ביטקוין (אינפלציה של מטבעות חדשים) ואת עמלות ההעברה שנכללו בבלוק.
זאת משום שאתם מתחרים עם רשת של כורים שמייצרים כ-745 קווינטיליון האשים (נכון ל-5 בדצמבר 2024) בשנייה. מכונות - הנקראות יישומים ספציפיים למעגלים משולבים (ASICs) שנבנו במיוחד לכרייה - יכולות לייצר יותר מ-400 טריליון האשים בשנייה. לעומת זאת, מחשב עם החומרה העדכנית ביותר מבצע האש בקצב של כ-100 מגה-האש בשנייה (100 מיליון).
ישנן שתי אפשרויות חומרה זמינות לכריית ביטקוין ומספר אפשרויות תוכנה.
ישנן תוכניות כרייה רבות לבחירה ובריכות שאליהן ניתן להצטרף. שתיים מהתוכניות המוכרות ביותר הן CGMiner ו-BFGMiner. חלק מהבריכות הפופולריות ביותר הן Foundry Digital, Antpool, F2Pool, ViaBTC ו-Binance.com.
אתם יכולים להגדיל את הסיכויים שלכם לקבל פרסי ביטקוין על ידי הצטרפות לבריכה, אך הפרסים מופחתים משמעותית מכיוון שהם משותפים. בבחירת בריכה, חשוב לוודא כיצד היא משלמת פרסים, אילו עמלות עשויות להיות, ולקרוא כמה ביקורות על בריכות כרייה.
תגמולי ביטקוין מחולקים לחצי כל 210,000 בלוקים. לדוגמה, תגמול הבלוק היה 50 ביטקוין חדשים ב-2009. ב-11 במאי 2020, התרחשה ההפחתה השלישית, שהורידה את התגמול עבור כל בלוק ל-6.25 ביטקוין. ההפחתה הרביעית התרחשה באפריל 2024 והורידה את התגמול ל-3.125 ביטקוין. ההפחתה הבאה צפויה להתרחש באמצע 2028 ולהפחית את התגמול ל-1.5625 BTC.
ביטקוין תוכנן והושק במקור כשיטת תשלום עמית לעמית. עם זאת, מקרי השימוש שלו גדלים בשל ערכו העולה, תחרות מבלוקצ'יינים ומטבעות קריפטוגרפיים אחרים, והתפתחויות בבלוקצ'יינים שמעבדים מידע עבור הבלוקצ'יין של ביטקוין.
ביטקוין מתקבל כאמצעי תשלום עבור סחורות ושירותים בסוחרים, קמעונאים וחנויות רבים. חנויות פיזיות המקבלות מטבעות קריפטוגרפיים בדרך כלל יציגו שלט האומר "ביטקוין מתקבל כאן". העסקאות יכולות להיות מטופלות עם מסוף החומרה הנדרש או כתובת ארנק באמצעות קודי QR ואפליקציות מסך מגע. עסק מקוון יכול בקלות לקבל ביטקוין על ידי הוספת אפשרות תשלום זו לאפשרויות התשלום המקוונות האחרות שלו: כרטיסי אשראי, PayPal וכו'. כדי להשתמש בביטקוין שלכם, אתם צריכים ארנק קריפטו. ארנקים הם ממשק הבלוקצ'יין שלכם ויכולים להחזיק את המפתחות הפרטיים לביטקוין שבבעלותכם. יש להזין מפתחות אלה כאשר אתם מבצעים עסקה.
משקיעים וספקולנטים התעניינו בביטקוין ככל שהפופולריות שלו גדלה. בין 2009 ל-2017, צמחו בורסות קריפטוגרפיות שהקלו על מכירות וקניות ביטקוין. המחירים החלו לעלות, והביקוש גדל לאט עד 2017, כאשר מחירו עבר את 1,000 דולר. אנשים רבים האמינו שמחירי ביטקוין ימשיכו לטפס והחלו לקנות אותו כהשקעות לטווח ארוך. סוחרים החלו להשתמש בבורסות קריפטוגרפיות לביצוע מסחר קצר טווח, והשוק יצא לדרך.
מעבר לקנייה ישירה של ביטקוין, יש כיום מספר דרכים להשקיע בו:
רבים מתייחסים לביטקוין כאל "זהב דיגיטלי" - נכס לשמירת ערך לטווח ארוך. מאחר שההיצע שלו מוגבל ל-21 מיליון מטבעות בלבד, יש הרואים בו הגנה מפני אינפלציה והידרדרות ערך של מטבעות פיאט מודפסים.
עם התפתחות האקוסיסטם של ביטקוין, נוספו לו יכולות מתקדמות:
ביטקוין היה במחיר של 7,167.52 דולר ב-31 בדצמבר 2019, ושנה לאחר מכן, הוא עלה ביותר מ-300% ל-28,984.98 דולר. הוא המשיך לזנק במחצית הראשונה של 2021, כשנסחר בשיא של 69,000 דולר בנובמבר 2021.
לאחר מכן ירד בחודשים הבאים לרחף סביב 40,000 דולר ועלה במהירות גוברת ב-2024 ליותר מ-100,000 דולר. כתוצאה מתנועות מחירים כאלה, אנשים רבים רוכשים ביטקוין בשל ערך ההשקעה שלו ולא בשל יכולתו לשמש כאמצעי החלפה. עם זאת, חוסר הערך המובטח והטבע הדיגיטלי שלו פירושם שהרכישה והשימוש בו כרוכים במספר סיכונים טבועים.
למעשה, התראות משקיעים רבות שהוצאו על ידי רשות ניירות ערך האמריקאית (SEC), רשות הרגולציה של תעשיית הפיננסים (FINRA), והמשרד להגנת הצרכן הפיננסי (CFPB) נוגעות להשקעה בביטקוין. להלן חלק מהסיכונים אליהם אתם חשופים בעת מסחר או השקעה בביטקוין:
כמו עם כל טכנולוגיה חדשה, היה קשה לווסת את הביטקוין. ממשל ארה"ב מבקש להטיל רגולציות על מטבעות קריפטוגרפיים, אך באותו זמן, הולך על חבל דק בניסיון לא לחנוק תעשייה צומחת ומועילה כלכלית. סוכנויות אכיפה בארה"ב ממשיכות להסתמך על חוקי ניירות ערך, סחורות ומס קיימים, אך נכון לדצמבר 2024, שום ניסיונות מחוקקים לא זכו לתשומת לב רבה מגופי החקיקה של המדינה.
חקיקת שוקי הקריפטו (MiCA) של הנציבות האירופית הארוכה-מצופה נכנסה לתוקף ב-2023, מניחה את התשתית לרגולציות מטבעות קריפטוגרפיים באיחוד האירופי.
בישראל, הרגולציה של מטבעות קריפטוגרפיים מתפתחת בהדרגה. נכון ל-2025:
המעמד החוקי של ביטקוין שונה ממדינה למדינה:
הפיתוח הטכנולוגי של ביטקוין ממשיך להתקדם, עם מספר יוזמות מרכזיות:
חברות ניהול נכסים כמו בלקרוק ו-Fidelity השיקו קרנות סל (ETFs) המבוססות על ביטקוין, מה שהנגיש את ההשקעה בו למשקיעים מוסדיים ופרטיים כאחד. ענקי הבנקאות כמו ג'יי פי מורגן, מורגן סטנלי וגולדמן זאקס החלו להציע ללקוחותיהם שירותים הקשורים לביטקוין, כולל אפשרויות השקעה ומסחר. חברות ציבוריות גדולות החלו להחזיק ביטקוין כחלק מאסטרטגיית ניהול הנכסים שלהן. מיקרוסטרטג'י וטסלה הן דוגמאות בולטות לחברות שרכשו כמויות משמעותיות של ביטקוין, מה שסימן שינוי תפיסתי לגבי מעמדו כנכס פיננסי לגיטימי.
בעוד שקשה לחזות את העתיד המדויק של ביטקוין, מספר מגמות נראות סבירות:
ביטקוין הוא מטבע דיגיטלי מבוזר. הוא משתמש בבלוקצ'יין, שהוא יומן מבוזר המאובטח באמצעות טכניקות קריפטוגרפיות. בניגוד למטבעות רגילים שמופקים ומנוהלים על ידי בנקים מרכזיים, ביטקוין פועל על רשת עמיתים עולמית ללא גוף מרכזי. כל עסקה מאושרת על ידי "כורים" שמתחרים לפתור בעיות מתמטיות מורכבות, והכורה המנצח מתוגמל בביטקוין חדשים.
השקעה בביטקוין היא מאוד מסוכנת, אבל יש גם אפשרות לתשואות גבוהות. המחירים יכולים לזוז באלפי דולרים ביום, ותחזיות ארוכות טווח למטבע הקריפטוגרפי משתנות. אם תשקיע 100 דולר בביטקוין, תהפוך לבעלים של חלק קטן מביטקוין (כ-0.001 BTC במחיר של כ-100,000 דולר לביטקוין). ערך ההשקעה שלך יעלה או ירד יחד עם שינויי מחיר הביטקוין בשוק.
כן. ביטקוין הוא מטבע בר המרה שניתן להחליף עבור רוב מטבעות פיאט. אתה יכול למכור ביטקוין תמורת מזומן באמצעות בורסות קריפטו, ברוקרים, או עסקאות פרטיות מול אנשים. בישראל, פלטפורמות כמו Bit2C או Bits of Gold מאפשרות המרה ישירה לשקלים.
סכום של ביטקוין השווה 1 דולר שווה 1 דולר במטבע אמריקאי. ערכו של 1 BTC בדולרים אמריקאים משתנה מדי דקה, אך ב-5 בדצמבר 2024, הוא היה יותר מ-100,000 דולר. מחיר הביטקוין משתנה כל הזמן בהתאם להיצע וביקוש בשוק. ניתן לבדוק את המחיר העדכני באתרים כמו CoinMarketCap או CoinGecko.
בהחלט כן. ביטקוין אחד ניתן לחלוקה לשמונה מקומות עשרוניים (100 מיליונית של ביטקוין אחד), ויחידה זו הקטנה ביותר נקראת סאטושי. רוב האנשים קונים שברים של ביטקוין - למשל 0.01 BTC או אפילו פחות. זה מאפשר השקעה בכל סכום שנוח לך.
הדרך הבטוחה ביותר לאחסון ביטקוין היא באמצעות ארנק חומרה (כמו Ledger או Trezor), שמחזיק את המפתחות הפרטיים שלך מחוץ לאינטרנט. לעולם אל תשתף את המפתחות הפרטיים או משפטי הסיד (seed phrase) שלך עם אחרים. כמו כן, הימנע מלשמור כמויות גדולות של ביטקוין בבורסות מקוונות לאורך זמן.
ביטקוין הוא פסבדונימי, לא אנונימי לחלוטין. כל עסקאות הביטקוין רשומות בבלוקצ'יין הפומבי, אך הן מקושרות לכתובות ולא לזהויות אישיות. עם זאת, טכניקות ניתוח יכולות לעיתים לקשר כתובות ביטקוין לזהויות אמיתיות, במיוחד בעת שימוש בבורסות שדורשות זיהוי.
אין תשובה חד-משמעית. ביטקוין הוא נכס תנודתי מאוד, עם פוטנציאל לתשואות גבוהות וגם להפסדים משמעותיים. כמו עם כל השקעה, במיוחד אחת חדשה ותנודתית כמו ביטקוין, על המשקיעים לשקול בקפידה אם ביטקוין הוא ההשקעה הנכונה עבורם. מומלץ להשקיע רק סכום שאתה מוכן להפסיד ולגוון את תיק ההשקעות.
מאחורי מטבע הביטקוין יש קהילה ענקית של משתמשים, מפתחים וכורים. מאחר וקוד התוכנה של הביטקוין פתוח וחשוף לעיני כול, כל אחד יכול להצטרף ולעזור בפיתוחו. כל מה שעליכם לעשות הוא לחקור את הקוד של מטבע הביטקוין, למצוא משהו שברצונכם לשפר, ולהעלות הצעת שיפור שנקראת Bitcoin Improvement Protocol או בקיצור, BIP. ההצעה תעלה להצבעה, בה יכולים להשתתף כל אחד מחברי הקהילה, ואם נצברת הסכמה של 95% ומעלה, השיפור ייכנס לפרוטוקול. אין אדם אחד או ארגון שניתן לומר שהם "שולטים" בביטקוין.
ביטקוין היה מטבע הקריפטו הראשון שהוצג לציבור והיה מיועד לשימוש כצורת תשלום מחוץ להילך חוקי. מאז הצגתו ב-2009, הפופולריות של ביטקוין זינקה, ושימושי הבלוקצ'יין שלו התרחבו.
למרות שתהליך יצירת ביטקוין מורכב, השקעה בו פשוטה יותר. משקיעים וספקולנטים יכולים לקנות ולמכור ביטקוין בבורסות קריפטו. כמו בכל השקעה, במיוחד כזו חדשה ותנודתית כמו ביטקוין, על המשקיעים לשקול בקפידה אם ביטקוין הוא ההשקעה הנכונה עבורם.
ביטקוין מייצג הן חידוש טכנולוגי משמעותי והן ניסוי כלכלי-חברתי מרתק. מה שהחל כרעיון קטן ב-2008 הפך לשחקן משמעותי בכלכלה העולמית, ויש לו פוטנציאל להמשיך להשפיע על האופן שבו אנו מתייחסים לכסף, לתשלומים ולשמירת ערך בעתיד.
בין אם אתם סקרנים, משקיעים או פשוט מעוניינים להבין את המהפכה הדיגיטלית הזו, הבנת העקרונות הבסיסיים של ביטקוין היא חשובה בעולם הפיננסי המשתנה במהירות של המאה ה-21.
חדשות, ניתוחים, והצעות מגוונת ישירות לתיבת האימייל שלכם!