מדריכים

ספופינג בקריפטו: כך סוחרים מתחכמים מרמים את השוק

מדריך מקיף להבנת שיטת מניפולציית השוק הנפוצה בעולם המטבעות הדיגיטליים וכיצד להתגונן מפניה

כותב
צוות האתר
עודכן לאחרונה ב -
June 25, 2025
Clock Icon
3 דקות

בעולם המטבעות הדיגיטליים, שוק הקריפטו ידוע בתנודתיות הגבוהה שלו ובהזדמנויות הרבות שהוא מציע למשקיעים. אולם לצד ההזדמנויות, קיימות גם סכנות ומניפולציות שונות שכדאי להכיר. אחת השיטות הנפוצות להטעיית השוק נקראת 'ספופינג' (Spoofing) - טקטיקה שמשמשת סוחרים לא הגונים כדי להשפיע על מחירי המטבעות לטובתם.

מהו ספופינג בעולם הקריפטו?

ספופינג היא שיטת מניפולציה שבה סוחרים מציבים הזמנות קנייה או מכירה גדולות ללא כוונה אמיתית לבצע אותן. המטרה היא ליצור אשליה של ביקוש או היצע משמעותי שמשפיע על החלטות של סוחרים אחרים בשוק.

לדוגמה: סוחר מציב הזמנת קנייה גדולה של ביטקוין, מה שיוצר רושם של ביקוש חזק. סוחרים אחרים או בוטים אוטומטיים מזהים את ה'קיר הקנייה' הזה ומניחים שהמחיר עומד לעלות, ולכן הם קונים את המטבע. כשהמחיר עולה, הסוחר המניפולטיבי מבטל את ההזמנה המקורית ומוכר את הביטקוין שלו במחיר הגבוה יותר.

כיצד ספופינג פועל בשוק הקריפטו?

מניפולציית ספופינג מנצלת את האופי הרגשי של שוק הנכסים הדיגיטליים ואת השינויים המהירים במחירים. כיוון שמטבעות דיגיטליים ידועים בתנודתיות הקיצונית שלהם, אפילו סימנים קטנים בשוק יכולים להשפיע על המחירים תוך שניות.

ספופרים מנצלים רגישות זו על ידי הצבת הזמנות קנייה או מכירה גדולות מזויפות כדי ליצור אשליה של ביקוש או לחץ מכירה חזק, ללא כוונה אמיתית לתת להזמנות אלה להתבצע.

האם ספופינג בקריפטו חוקי?

ספופינג אינו חוקי ברוב תחומי השיפוט בעולם, כולל בישראל, שכן הוא יוצר רושם מטעה של פעילות בשוק. על פי חוק Dodd-Frank משנת 2010, ספופינג בקריפטו נחשב לפשע פדרלי בארצות הברית, עם עונשים שיכולים להגיע עד 10 שנות מאסר לכל הפרה.

בישראל, רשות ניירות ערך והפיקוח על שוק ההון מתייחסים למניפולציות שוק בחומרה, אם כי האכיפה בתחום הקריפטו עדיין מתפתחת. כדאי לזכור שגם אם אתם סוחרים בפלטפורמות בינלאומיות, החוק הישראלי עשוי לחול עליכם בנוגע למניפולציות שוק.

כיצד לזהות ספופינג בשווקי הקריפטו?

זיהוי ספופינג בשווקי קריפטו אינו פשוט, שכן הוא דורש ניתוח מפורט של ספרי הזמנות, דפוסי מסחר והתנהגות ביטול חריגה. אך ישנם מספר סימנים שיכולים לעזור:

  • שינויים פתאומיים בספר ההזמנות: שימו לב להזמנות גדולות המופיעות ברמות מחיר מפתח ונעלמות לפני ביצוע.
  • תדירות גבוהה של ביטולי הזמנות: הצבה חוזרת וביטול מהיר של הזמנות גדולות.
  • תנודות חדות במפת הנזילות: אם גל של נזילות נעלם ממש לפני או במהלך תנועת מחיר, ייתכן שמדובר במניפולציה.
  • תנועות מחיר ונפח לא קשורות: תנודות מחיר או קפיצות בנפח שאינן נתמכות בחדשות או יסודות שוק.

כיצד משקיעים יכולים להגן על עצמם מפני ספופינג?

הכרת האופן שבו פועלות טקטיקות כמו ספופינג ומסחר מדומה (wash trading) הופכת אתכם למשקיעים מודעים ועמידים יותר. אף שלא תמיד קל לזהות אותן, משקיעים יכולים לנקוט במספר אמצעי זהירות כדי להפחית סיכונים:

  • הישארו בבורסות אמינות ומוסדרות: סחרו רק בפלטפורמות בעלות מוניטין מוכח לשקיפות וציות רגולטורי. בורסות קריפטו מוסדרות סביר יותר שיהיו להן מערכות לזיהות ומניעת ספופינג.
  • בחנו ספרי הזמנות לדפוסים חריגים: שימו לב להזמנות גדולות שמופיעות ונעלמות במהירות.
  • אמתו מגמות שוק ממספר מקורות: השוו תנועות מחיר ונפח במקורות שונים ובבורסות שונות.
  • השתמשו בהזמנות הגבלה (Limit Orders) וסחרו באופן רציונלי: במקום להגיב רגשית, השתמשו בהזמנות הגבלה כדי לקבוע נקודות כניסה ויציאה מדויקות.

לסיכום, ספופינג הוא אחת מטקטיקות המניפולציה הנפוצות בשוק הקריפטו שמשפיעה על כל סוגי המטבעות, מאתריום ועד סולנה. הבנת השיטה, זיהוי סימני האזהרה וביצוע מחקר עצמאי יכולים לעזור לכם להתגונן מפני מניפולציות אלה ולהפוך למשקיעים מודעים יותר בשוק הדינמי של המטבעות הדיגיטליים.

הישארו מעודכנים בכל מה שמתרחש בתעשיית הקריפטו הצומחת

חדשות, ניתוחים, והצעות מגוונת ישירות לתיבת האימייל שלכם!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
עדכונים שוטפים * עדכונים שוטפים*
NEWS * NEWS * NEWS *
NEWS * NEWS * NEWS *